Статті

Ремонт (декоративне покриття стін) без особливих проблем

Кожна людина, рано чи пізно, хоча б один раз у своєму житті приходить до рішення – настав час робити ремонт. Об'єктом, який вимагає особливої уваги під час ремонту, є декоративне покриття стін. Стіна служить тлом для меблів, картин, килимів. Саме стіни задають тон всьому приміщенню, наголошують на естетичних перевагах предметів, які в ньому розташовані. Тому до питання декоративного покриття стіни приміщення завжди підходять особливо відповідально.

 

Таким покриттям можуть бути шпалери, фарбування, декоративна штукатурка, плитка, панелі.

Одним із дуже популярних рішень при ремонті квартир є застосування декоративної штукатурки. Штукатурка набула великої популярності завдяки широкій колірній палітрі та можливості приймати різні фактурні малюнки, які можуть приховувати нерівності стін. Однак, щоб покрити стіни штукатуркою, напевно, доведеться витратити кілька днів, оскільки необхідно винести меблі з кімнати; застелити підлогу, щоб захистити її від попадання штукатурки; витратити час на приготування суміші для штукатурки та виконання робіт.

До того ж, не кожному вдасться виконати роботи самостійно, і доведеться вдаватися до послуг майстрів.

Шпалери – це також досить поширений вид обробки стін. Сьогодні ринок пропонує споживачеві широкий вибір, як за кольоровим рішенням, так і за матеріалом виготовлення – можна знайти вінілові, паперові, тканинні, фактурні шпалери і навіть шпалери ручної роботи зі сторонніми вкрапленнями. Шпалери виконують швидше декоративну функцію, ніж функціональну. Вони не можуть приховати нерівності стін, не можуть значно утеплити або звукоізолювати приміщення. Крім того, якщо стіна має тріщини, то на шпалерах, з часом, вони теж виявляться. Поклейка шпалер займає кілька днів – підготовчі роботи (порізка, підготовка клейового розчину, розмітка стін для поклейки, намазування смуг клеєм), безпосередньо поклейка шпалер (найвитратніший процес, як за часом, так і зусиллями), заключний етап – шпалери повинні висохнути за певних вимог (не повинно бути протягів та дуже низької температури).

Якщо стіни мають значні дефекти - нерівності або щілини - необхідно зашити стіни гіпсокартоном, щоб приховати подібні вади. Це також тривалий і трудомісткий процес, який, як правило, потребує роботи як мінімум двох людей. Зашита гіпсокартоном стіна має рівну поверхню, яку необхідно зверху штукатурити та наносити декоративне покриття.

Всі описані вище методи обробки стін вимагають значних часових і фізичних витрат. Після такого ремонту завжди залишається пил та бруд. Саме тому сьогодні на ринку з'явився такий продукт, як стінові панелі. Облицювання стін декоративними панелями – найменш трудомісткий і найчистіший спосіб обробки приміщення. Він не залишає пилу та бруду. Має дуже простий спосіб монтажу – панелі збираються подібно до дитячого конструктора, завдяки чому з цим завданням може впоратися одна людина без спеціальної підготовки – досить просто прочитати інструкцію з монтажу.

Стінові панелі приховують будь-які нерівності стін, без додаткової обробки поверхні (вирівнювання, видалення старих шпалер та фарби тощо). Крім того, стінові панелі мають відмінну тепло- і звукоізоляцію, а також вони дозволяють приховати всю електропроводку. Єдиним недоліком стінових панелей є те, що при кріпленні на решетування забирається корисна площа (близько 5 см), проте цей простір можна використовувати для додаткового утеплення приміщення – відстань між панелями та стіною заповнити ізоляційним матеріалом. Крім того, стінові панелі можна використовувати багаторазово - при переїзді або повторному ремонті стіну з панелей можна розібрати і так само легко зібрати, застосувавши в іншому місці.

Залежно від матеріалу, з якого виготовляють панелі, стінові панелі діляться на два види: панелі із МДФ (виготовляються із спресованих під тиском деревних волокон з добавкою мінімальної кількості формальдегіду) та панелі із ПВХ (панелі із полівінілхлориду або простіше – пластику).

ПВХ панелі значно виграють перед панелями МДФ. По-перше, МДФ панелі не застосовують у приміщеннях з високою вологістю, тому МДФ панелями не можна обшити ванну кімнату, робочу зону кухні. Не рекомендовано використовувати ці панелі в обробці стін заміського будиночка, тому що у весняний період, коли приходить відлига, волога буде ввібрана МДФ панелями. Вони втратять свій первозданний привабливий вигляд - набухнуть, набрякнуть, потріскаються і облущаться. На відміну від МДФ панелей, панелі ПВХ мають високу вологостійкість, що не обмежує можливості їх застосування.

По-друге, МДФ панелі менш стійкі до механічних пошкоджень, ніж ПВХ панелі. ПВХ панелі покриваються пластиковою плівкою, а МДФ лише папером, а, як відомо, папір дуже тендітний - він легко намокає, тому до МДФ панелі, на відміну від ПВХ панелей, можна застосовувати тільки сухий догляд. Крім того, МДФ панелі чутливі до будь-яких механічних впливів – на панелі легко з'являються подряпини, сколи.

По-третє, МДФ панелі можуть бути шкідливими для здоров'я людини - хоча такі панелі і робляться з деревини - матеріалу, який за своєю природою екологічний - проте для склейки цієї деревини використовується шкідлива клейковина, яка, випаровуючись, виділяє токсичні речовини. Українські ПВХ панелі ТМ Decomax виготовляються з екологічно чистої сировини із застосуванням нетоксичних клеїв. Ці панелі є абсолютно безпечними для здоров'я людини. Дуже важливо звертати увагу на виробника ПВХ панелей, тому що, наприклад, китайські панелі можуть бути шкідливі для здоров'я через вміст у своєму складі токсичних клеїв.

По-четверте, ПВХ панелі мають більш високий поріг горючості, ніж панелі МДФ. Температура горіння панелі ПВХ дорівнює 400 ° С, а МДФ - 250 ° С. При цьому ПВХ панель горить тільки при постійному підживленні вогнем, а панелі МДФ досить загорітися і панель догорить до кінця, так як це деревина.

По-п'яте, ПВХ панелі за ціновою пропозицією все-таки трохи дешевші за МДФ.

Враховуючи все вищесказане, можна зробити висновок, що ПВХ панелі є найкращим поєднанням ціни і якості (з розрахунку часових і матеріальних витрат, а також можливих труднощів), і саме тому вони широко використовуються в сучасному ремонті приміщень. Серед ПВХ панелей слід виділити ламіновані панелі ПВХ, які завдяки покриттю ламінаційною плівкою можуть мати фактуру будь-якого оздоблювального матеріалу – камінь, дерево – ідентичну натуральній.

Розрахунок кількості ПВХ панелей – калькулятор ПВХ панелей.


Порівняльна таблиця різних варіантів обробки
(Для збільшення - клікніть на картинку)

Банер
Банер
Банер
Банер