Статті

Фактура у моді

Сучасні виробники матеріалів для обробки стін створюють цілі колекції з яскраво вираженою структурою та різними фактурними малюнками. Ясно і чітко проявляється тенденція до створення об'ємних поверхонь та незвичайних візуальних ефектів.

Це стосується і фарб, і шпалер, і декоративних штукатурок. Не кажучи вже про готові панелі: пластикові, гіпсові, МДФ.

Фактурні фарби

Фактурні фарби є воднодисперсійними фарбами з додаванням твердих компонентів: деревної стружки або кварцового піску. Використовуються вони як для внутрішніх, так для зовнішніх робіт. Ступінь щільності та фактурності поверхні можна регулювати самостійно – додаючи або воду, або пісок. Цей оздоблювальний матеріал дозволяє створювати на поверхні бетонних, дерев'яних, штукатурених стін фактурний малюнок за допомогою спеціальних структурних валиків або гребінок, губок або розпилювачів.

Основними перевагами цього матеріалу можна назвати такі характеристики: не потрібно видаляти старий шар фарби, якщо він не почав руйнуватися, можна створювати нескладні фактури навіть не підготовленому майстру та новачкові.

При цьому потрібно підготуватися до того, що процес нанесення та створення малюнка займе багато часу та сил. І відремонтувати таке покриття частково неможливо – ця латка завжди кидатиметься у вічі.

Фактурні та структурні штукатурки

За складом фактурна штукатурка схожа на фарбу - той же основний сполучний матеріал, до якого додані тверді гранули різного розміру і складу: мармурова крихта, гранітна, кварцова.

Декоративний малюнок, який можна створити за допомогою цього матеріалу, справді є унікальним. Можна імітувати зріз мармуру або іншого каменю, створювати ефект напівстертої позолоти або старовинної фрески.

Тільки фактурні штукатурки набагато більш вимогливі до досвіду майстра, який працюватиме з ними, і до умов експлуатації. Залежно від основної речовини штукатурки набувають своїх основних властивостей: стійкість до УФ-променів або водостійкість. Але рідко коли ці якості представлені рівноцінно. А щодо майстерності, то іноді вартість робіт з нанесення, наприклад, венеціанської штукатурки перевищує вартість самого матеріалу. За часом така робота теж розтягнеться не на один день.

Відремонтувати таке покриття неможливо – лише змінювати все покриття повністю.

Натуральні матеріали

Унікальну поверхню стіни, звичайно, можна створити, використовуючи природні матеріали: дерево, камінь чи навіть натуральні тканини.

Переваги такого способу – це неповторний дизайн та тепло. Але… Працювати з натуральними матеріалами дуже складно – потрібні певні знання та навички. Природний матеріал зазвичай має складну форму, над правильним розміщенням та поєднанням якої доведеться поміркувати.

З особливостей варто ще назвати досить високу ціну та складність у догляді.




3D-панелі

Панелі в порівнянні з перерахованими вище способами обробки стін - варіант найбільш простий та швидкий. Робота з ними займає небагато часу, не потребує спеціальної підготовки стін та особливих професійних навичок.

Об'ємний, фактурний, декоративний малюнок на панелі заздалегідь нанесений – потрібно тільки визначитися з вибором.

Стінові панелі зараз пропонують багато вітчизняних та зарубіжних виробників – і з ПВХ, і з МДФ, і з гіпсу. У всіх у них – різний ступінь об'ємності та опуклості малюнка. Деякі - нагадують барельєфи, деякі - передають фактуру натуральних матеріалів, деякі - створюють візуальні ефекти, що не зустрічаються в природі.


Кожен із зазначених видів стінових 3D панелей має різні якості та характеристики, які важливі для споживача, як при покупці, так і при подальшому монтажі та експлуатації. ТМ Decomax пропонує оцінку трьох типів 3D стінових панелей за основними споживчими якостями.

матеріал 3D панелі Гіпс МДФ пластик
вага 1м2, кг 11 8-10 (залежно від рельєфу) 2,5
максимально можлива довжина, м 1 2,7 6
фактурність, опуклість малюнка висока середня низька
вартість за 1м2, грн. 1 200 2 500 100-150
стійкість до механічних пошкоджень середня середня висока
легкість монтажу

можуть виконати лише майстри, які візьмуть за роботу в середньому 30% вартості матеріалу

зазвичай можуть виконати лише майстри, які візьмуть за роботу в середньому 30% вартості матеріалу

легко монтується 1 людиною без особливих навичок

Фактура Decomax

У серії пластикових 3D-панелей TM Decomax зараз 4 декори, абсолютно унікальних для України: Хвиля сіра і Хвиля пісочна та Травертино беж і Олива, що імітують натуральні поверхні.

За допомогою ПВХ панелей Decomax із 3D-серії можна створити фактурну поверхню на стінах з мінімальними витратами сил та часу. І отримати при цьому унікальні властивості поверхні: стійкість до вологи, високих температур, ударостійкість, можливість заміни окремих панелей у разі пошкодження, адекватна ціна.

Декори Хвиля пісочна та Хвиля сіра створюють унікальний ефект: залежно від освітлення та кута зору візерунок на стіні змінюється. Шорсткі, структурні Олива і Травертино беж повторюють натуральні матеріали настільки точно, що, не знаючи напевно, пластик тут запідозрити важко.

Decomax пропонує своїм покупцям трендові декори, що допоможуть створити сучасний, модний інтер'єр. З мінімальними витратами часу, зусиль, природних ресурсів, грошей.

Банер
Банер
Банер
Банер